نمادهای سفره هفت سین چه مفهومی دارند؟
سفره هفت سین مهمترین بخش و عنصر در جشن نوروز است و هر ساله ایرانیان در سرتاسر جهان در تکاپوی چیدن سفره هفت سین به سر میبرند .
اما هر کاری را فلسفهای دارد و چیدمان - سفره هفت سین - نیز فلسفه ای خاص دارد . هر آنچه که سر سفره چیده میشود ، از هر «سین» گرفته تا حافظ و ماهی قرمز و آینه حکمتی در بر دارد .
سفره هفت سین نمادی فرهنگی است و ریشه در باور های پیشنیان ونیاکانمان دارد و میراثیست که با گذر از رنج های فراوان تاریخی به دستمان رسیده است . به عنوان یک ایرانی بد نیست هر ساله درباره ی این عنصر با ارزش و گرانقدر بخوانیم و نشر دهیم .
سین اول : سنجد / نماد سنجیدگی ، عقل
سنجد را به این نیت در سفره هفت سین می گذاریم که با خودمان عهد کنیم ، با آغاز سال نو هر کاری را سنجیده انجام دهیم ؛ چرا که سنجد نماد سنجیده عمل کردن و نشانه ای از گرایش به عقل است.
بار ها خوانده ایم نقطه تمایز انسان و سایر موجودات عقل بوده است و پرورش این توانایی می تواند انسان را بیش از پیش به سوی انسانیت رهنمون کند . از طرفی در طب قدیم و جدید سنجد به عنوان تقویت عقل و حافظه شناخته شده است.
سین دوم: سیب / نماد سلامتی و زیبایی
سیب سرخ ، نماد سلامتی ، زیبایی و شادابی است و سیبی که سر سفره می گذارند، نشان از دوری از گزند و آسیب دارد.همه ما بارها این جمله را شنیده ایم که هر کس روزی یک سیب بخورد به طبیب نیازمند نمیشود . مفهوم این جمله بر این اصل استوار شده است که تن و جان و جامعه انسانی را از گزند و آسیب دور می سازد .
سین سوم : سبزه / یادآور سبزی و نشاط
سبزه نشان از تولد دوباره ، حیات دوباره و زایش و سبزی دارد . سر سفره گذاشتنش به این دلیل است که سال آینده سالی پر نشاط ، سرسبز و خرم باشد. بد نیست بدانید رنگ سبز نیز ارتعاش افکار ما را موزون نگه می دارد و آرامشی روز افزون را به ما هدیه می دهد. سبزه نشانه خوش اخلاقی ، خرمی و شادی است.
سین چهارم : سمنو / قدرت و برکت
سمنو نماد قدرت و سمبل خیر و برکت است همچنین بشر همواره درآرزوی توانمندی جاودانه بوده است . از آنجا که سمنو غذایی مقوی است که از گندم تهیه می شود و خوراکی مقوی و مغذی است . آن را به عنوان نماینده ای از صبر، عدالت، مقاومت و قدرت نیز بر سفره می گذارند.
سین پنجم : سیر / نماد سیری چشم و دل
سیر، گیاهی دارویی است و به عنوان مادهای گندزدا به کار می رود و به دو دلیل سر سفره هفت سین گذاشته می شود، اول؛ نشان از تندرستی و میکروب زدایی دارد و دوم؛ برای رعایت حدود و مرزها و عدم تجاوز به حقوق دیگران است و به ما متذکر می شود که پایمان را از گلیم خود درازتر نکنیم. سیر نماد مناعت طبع شناخته می شود؛ یعنی انسان همواره باید مناعت طبع پیشه کند. سیر نشانه قناعت و یادآوری سیر چشمی است.اما درآئین زرتشتی سیر و سرکه در سفره هفت سین نماد گندزدایی و دوری از آلودگی است.
سین ششم : سرکه / نماد تسلیم و رضا
سرکه، نماد تسلیم و رضاست. از سرکه در ادبیات و تمثيل ایرانی در توصیف اضطراب و اشک و گریه استفاده میشود و مولانا از گریه و آزار با عنوان سرکه فشانی یاد میکند. سرکه سر سفره نوروزی ما را به پذیرش ناملایمات زندگی دعوت می کند.
سین هفتم : سماق / صبر و شکیبایی
سماق که رنگ طلوع آفتاب است؛ سمبل صبر و بردباری است و مظهر طلوع و آغاز دوباره معنی می شود. سماق در ضرب المثل هم آمده و سماق مکیدن حکایت از دعوت کسی به بردباری دارد.
ساير وسايل سفره عيدانه :
سکه:سکه، سین مدرن سفره هفت سین است و جزو هفت سین به حساب نمی آید؛ اما بعدها بشر بعد از ضرب سکه آن را روی سفره برد تا نمادی برای افزایش دارایی باشد.
قرآن کریم:قرآن را به نشانه توکل و توسل به خدای متعال بر سفره قرار می دهند و درخواست بهترین ها را از خالق خویش دارند.
آینه:آینه نماد روشنایی است و حتما باید بالای سفره جای گیرد.
ماهی:نماد زایش، تازگی، شادابی و تکاپو است.
شمع:مظهر فروغ و روشنایی است.
منبع