گیاهان مناسب دیوار سبز
دیوار سبز یا گرین وال به دیوارهایی گفته می شود که گیاهان خود روی عمودی، بدون نیاز به تغذیه خارجی مانند آب یا کود روی آن رشد می کنند. گیاهان دیوار سبز در خاک ریشه دارند و از مواد مغذی موجود در دیواره ی خود تغذیهمی کنند. دیوار سبز می تواند بخشی از دیوارهای داخلی منزل شما باشد یا دیوار بیرونی ساختمان. هم اکنون علاوه بر دیوارهای سبز عادی که معمولا در نمای بیرونی ساختمان های بسیاری می بینیم، دیوار سبز هوشمند نیز طراحی شده است که با استفاده از هوش مصنوعی به شما امکان کنترل فاکتورهایی مانند آبیاری، رطوبت و دما را می دهد. برای آنکه با این دیوار به طور کامل آشنا شوید، لازم است با تمام مفاهیم این مساله آشنا شوید. در ادامه شما را با گیاهان مناسب دیوار سبز آشنا می کنیم.
گیاهان در ساخت یک فضای آرامشبخش و زیبا نقش تعیینکنندهای دارند. دیوار سبز (green wall) یک اثر هنری طبیعی است که علاوه بر تولید اکسیژن و هوای مطلوب، جلوهی خاصی به محیط میبخشد. گیاهان گرین وال دو گونه هستند، روندههایی که از میلههای فلزی یا دیواره ها بالا میروند یا گیاهانی که حاوی گلدان و خاک هستند و درون پانلهای خاصی قرار میگیرند.
برخی از گیاهان مناسب دیوار سبز زینتی هستند و برخی نیز میوه می دهند. بنابراین گیاهان مناسب دیوار سبز یا باید ظاهر خوبی داشته باشند یا اینکه خوراکی باشند. نکتهای که در انتخاب گیاهان دیوار سبز باید رعایت شود این است که گیاهان انتخابی باید ازنظر زیبایی و شرایط مراقبت یکسان باشند.
برای ساخت یک دیوار سبز باشکوه باید از گیاهانی استفاده شود که ازنظر تعادل رنگ، بافت گیاهان، شکل شاخ و برگ با یکدیگر هماهنگ باشند. گونههایی که قرار است در کنار هم بر روی یک دیوار سبز قرار بگیرند بایستی در یک گروه باشند و ازنظر شرایط مراقبت مثل نور، آب، رطوبت و کود دهی، تقریبا یکسان باشند. بنابراین زمان استفاده از دیوار سبز در نمای داخلی یا نمای خارجی ساختمان باید تمام تلاش خود را برای انتخاب یکگونه گیاهی مناسب بکار گیریم و از گیاهانی استفاده کنیم که منجر به زیبایی محیط اطراف شوند. انتخاب بهترین گیاه در رسیدن به بهترین نتیجه نقش اساسی را ایفا میکند.در این مقاله 10 مورد از گیاهان مناسب برای دیوار سبز را که از انواع گیاهانی زینتی میباشند، معرفیشده است.
سرفصلهای عنوانشده در این مقاله عبارتاند از:
-پارامترهای اصلی در انتخاب گیاهان دیوار سبز
-گیاهان زینتی مورداستفاده در ساخت green wall
-شرایط نگهداری گیاهان دیوار سبز
پارامترهای اصلی در انتخاب گیاهان مناسب دیوار سبز
هر گیاه برای رشد به شرایط خاصی نیاز دارد، لذا نمیتوان از هر گیاهی برای ساخت دیوار سبز استفاده کرد. انتخاب گیاهان مناسب برای دیوار سبز، نیازمند تحقیق و کسب دانش است زیرا گروهی از آنها برای محیطهای داخلی و گروهی در فضای باز قابل رشد و تکثیر هستند.برای اینکه انتخاب مناسبی از گیاهان دیوار سبز داشته باشید باید به بافت، رنگ و میزان آب و نور موردنیاز گیاهان توجه کنید. پارامترهایی که جهت انتخاب گیاه مناسب برای گرین وال باید در نظر گرفته شوند عبارتاند از:
1. نور موردنیاز برای رشد گیاه دیوار سبز
بعضی از گیاهان در محیطهای کمنور رشد میکنند و برخی از آنها برای زندگی به نور فراوان و مستقیم نیاز دارند. بهطور مثال اقاقیا و چنار در دیوار سبز بیرونی باید مورداستفاده قرار گیرند زیرا به نور زیاد نیاز دارند.
2. آبیاری گیاه دیوار سبز
بعضی از گیاهان نیاز به آبیاری روزانه دارند در صورتی دستهای از آنها تا یک هفته بدون آب شاداب میمانند. سادهترین راه برای آبیاری گیاهان green wall در داخل ساختمان این است که یک سیستم آبیاری خودکار برای آنها در نظر گرفته شود.
3. شرایط آب و هوایی گیاه دیوار سبز
برای ایجاد دیوارهای سبز خارجی باید به شرایط محیطی منطقه توجه ویژهای شود. باید میزان بارندگی و مقدار گرمای هوا سنجیده شود. همچنین بهتر است گیاهانی انتخاب شوند که با نوسانهای دمایی محیط سازگار باشند.
برای اینکه انتخاب مناسبی از گیاهان دیوار سبز داشته باشید باید به بافت، رنگ و میزان آب و نور موردنیاز گیاهان توجه کنید.
4. مقدار خاک موردنیاز برای رشد گیاه:
انتخاب خاک مناسب برای رشد گیاه بسیار ضروری است. بهطور مثال تناسب بین خاک و سنگریزهها در رشد و گستردگی گیاهان آبشاری بسیار حائز اهمیت است.
5. دمای موردنیاز برای رشد گیاه:
پارامتر دیگری که در پرورش یک گیاه باید موردتوجه قرار گیرد دمای موردنیاز برای رشد آن میباشد. برخی از گیاهان برای رشد به دمای 5 درجه و برخی به دمای 30 درجه نیاز دارند.
6. طیف رنگی برگها و گل گیاه:
اگر میخواهید دیواری زیبا بسازید بهتر است به طیف رنگی گیاهان انتخابیتان دقت کنید.
7. نگهداری و هرس کردن گیاه:
همانطوری که در موارد پیشین ذکر شد هر گیاه برای زندگی به نور و آبوخاک متفاوت نیاز دارد. بنابراین برای نگهداری مناسب از گیاه باید این موارد در نظر گرفته شوند. هرس کردن گیاهان در برخی از فصول سال، شرایط بهتری را برای رشد آنها فراهم می آورد.
8. میزان حساسیت به باد:
برخی از گیاهان مناسب برای دیوار سبز بیرونی، به باد حساس بوده و باید در قسمتی از ساختمان قرار گیرند که از باد در امان باشند.
گیاهان زینتی مورداستفاده در ساخت green wall
برای رسیدن به فضایی زیبا در ساختمان میتوان از انواع گیاهان مناسب برای دیوار سبز بهره برد. انتخاب گیاه مناسب برای خلق زیبایی،و استفاده از تنوع گیاهی از مهمترین مباحث در ایجاد گرین وال میباشد.در این بخش انواع گیاهان زینتی که در ساخت یک پروژه دیوار سبز مورداستفاده قرار میگیرند معرفی میشود.
1. اسکینانتوس:
این گیاه یک گونه گلخانهای است. وجود برگهای سبز درخشان و جوانههای بلند قرمزرنگ که تقریباً در تمام طول سال گل میدهند، زیبایی این گیاه را دوچندان کرده است. این گیاه یکگونه مناسب برای دیوار سبز داخلی و بیرونی است زیرا در تمامی شرایط آب و هوایی میتواند زندگی کند. این گیاه آبشاری شکل تا 150 سانتیمتر رشد میکند بنابراین بهتر است در پایین گرین وال قرار گیرد.
2. یاسمن:
ازآنجاییکه این گیاه برای دکوراسیون سالنهای عروسی بسیار استفاده میشود به نام wedding vine نیز شناختهشده است. رشد این گیاه بسیار زیاد بوده و به سمت بالا رشد میکند. گلهای یاسمن عطر و بوی بسیار خوبی دارند. ازآنجاییکه گیاه یاسمن میتواند تا 6 متر رشد کند بنابراین نیاز است تا هرچند وقت یکبار هرس شود.
3. هوستا:
یک گیاه سخت و مقاوم با برگهای سبز و سفید است. این گیاه دارای 70 گونه است که در ساخت انواع دیوار سبز عمودی استفاده میشود. بهتر است از آن در مرکز گرین وال استفاده شود زیرا که بیشازحد بزرگ نمیشود و زمانی که در مرکز قرار گیرد جلوه خاصی به دیوار میبخشد.
4. کروتون:
گیاهی درختچهای مانند با برگهای رنگارنگ است که جذابیت Green wall را چند برابر میکند. ازآنجاییکه این گیاه به سمت بیرون گسترش مییابد بهتر است در مرکز دیوار سبز قرار گیرد. بهتر است که خیلی نزدیک به هم کاشته نشوند زیرا بهمرورزمان برگهای آن پر میشوند. اگر فضای شما به نور کافی دسترسی دارد این گیاه انتخاب مناسبی برای دیوار سبز خواهد بود.
5. گیاه مارانتا:
یکی دیگر از گیاهان مناسب دیوار سبز گیاه مارانتا است. این گیاه برای مناطق سردسیر و خنک بسیار مناسب میباشد. مارانتا دارای برگهای منقوش و گرد با گلبرگهای رنگی است که شبها بسته میشوند. هالههای رنگی ایجادشده توسط این گیاه در کنار گیاهان دیگر، منظره دلفریبی خلق میکند. بهتر است برگهای آن در فصل پاییز هرس شوند تا دوباره جوانهزده و رشد کنند. این گیاه حساس بوده و به مراقبت بیشتری نیاز دارد.
6. ویرزیا(شمشیری آتشین):
برگهای گوره خری و گلهای نواری قرمزرنگ این گیاه بسیار خیرهکننده میباشد. بهتر است این گیاه در کنارهها و یا در بالای گرین وال کاشته شود زیرا که جلوهی غرورآمیزی به دیوار میدهد.
7. بیلبرجیا:
برگهای باریک این گیاه همیشهسبز بوده و بهطرف بالا رشد میکنند و گلهای آن بهصورت آویزان و رو به پایین هستند. این گیاه سه سال عمر میکند و فقط یکبار در سال گل میدهد. در ساختارهای مدور شبکهای دیوار سبز میتوان از این گیاه استفاده کرد.
8. پتوس:
این گیاه یک پهنبرگ خالخالی شکل است که میتواند بهصورت دستهای و یا رونده رشد کند. این گیاه تمایل دارد که بهصورت آبشاری رو به پایین رشد کند بنابراین بهتر است در لبههای بیرونی گرین وال کاشته شود. در ساختارهای کابلی green wall میتوانید ساقههای این گیاه را به طناب بسته و رشد آنها را به سمت بالا هدایت کنید. قرار گرفتن انواع پتوس در کنار هم زیبایی خاصی ایجاد میکند.
هوستا یک گیاه سخت و مقاوم با برگهای سبز و سفید است. این گیاه دارای 70 گونه است که در ساخت
"انواع دیوار سبز عمودی"
استفاده میشود.
9. سرخس برگ شمشیری:
این گیاه از نمونه گیاهان مناسب برای دیوار سبز بیرونی میباشد. از ویژگیهای منحصربهفرد سرخس این است که دما را معتدل نگه میدارد. این گیاه میتواند تا 90 سانتیمتر رشد کند بنابراین بهتر است هرچند وقت یکبار هرس شود تا جلوی رشد بقیه پوششهای گیاهی را نگیرد.
10. سرخس اسپارگاس:
به عنوان آخرین مورد از گیاهان مناسب دیوار سبز میتوان از سرخس اسپارگاس نام برد. این گیاه شویدی شکل حدوداً 300 گونه دارد که همیشهسبز هستند. ساقههای این گیاه آویزان شده و گلهای سفید و کوچکی روی آنها میروید. میوه این گیاه قرمزرنگ و آبدار بوده که غذای بسیاری از پرندگان است.
شرایط نگهداری گیاهان دیوار سبز
در قسمت قبل 10 مورد از انواع گیاهان زینتی مورداستفاده در دیوار سبز معرفیشدهاند. در این بخش به تفصیل در مورد میزان نور، دما، آبوخاک مناسب برای نگهداری این گیاهان صحبت خواهد شد.
1. اسکینانتوس:
مطلوبترین شرایط رشد این گیاه در محیط گرم و مرطوب، نور کامل و خاک مرطوب است اما در محیطهای خشک و کمنور نیز میتواند رشد کرده و زنده بماند. دمای موردنیاز این گیاه 22 تا 30 درجه است. بهتر است در فصل بهار گیاه اسکینانتوس به گلدان جدیدی که حاوی خاکبرگ، پیتِ و کود حیوانی است، منتقل شود و برای رشد بهتر بیشتر آبیاری شود.
2. یاسمن:
این گیاه به نور متوسط، گرمای عادی، خاک همیشه خیس با رطوبت 70 تا 90 درصد نیاز دارد.در 6 ماه اول سال به هفتهای یکبار کود نیاز دارد. میزان دمای موردنیاز برای رشد این گیاه 16 تا 28 درجه است و در دمای زیر 7 درجه رشد آن متوقف میشود.
3. هوستا:
تابش مستقیم نور، موجب رنگپریدگی برگهای این گیاه میشود. بهتر است این گیاه در سایه کامل یا نیمسایه قرار داده شود. خاک شنی و ماسهای سبک و مرطوب، برای رشد این گیاه مناسب میباشد. این گیاه تحمل دمای منفی 15 درجه را دارد.این گیاه یکبار در سال به کود نیاز دارد و شاخه و برگ آن در پایان فصل رشد باید هرس شود.
4. کروتون:
این گیاه به نور معمولی، گرمای زیاد، خاک همیشه خیس و دمایی با رطوبت 70 تا 90 درصد نیاز دارد. درجه حرارت مناسب این گیاه در زمستان 16 درجه است. آبیاری بیشازحد این گیاه منجر به پوسیدگی ساقه و ریزش برگهای آن خواهد شد.
5. گیاه مارانتا:
مارانتا به سایه و نور معمولی، گرمای زیاد، آبیاری فراوان و رطوبت 70 تا 90 درصد نیاز دارد. مخلوطی از خاک جنگلی، خاکبرگ و کمی ماسه، خاک مطلوب برای رشد این گیاه خواهد بود. مارانتا تحمل گرمای بیشتر از 20 درجه و کمتر از 18 درجه را ندارد.
6. ویرزیا(شمشیری آتشین):
ویرزیا به نور متوسط، حرارت زیاد و خاک همیشه خیس نیاز دارد. در بهار و تابستان بهصورت ماهانه و در 6 ماه دوم سال هر 6 تا 8 هفته یکبار، باید با محلول کود مایع تغذیه شود. درجه حرارت ایده¬آل برای این گیاه 15 درجه سانتیگراد میباشد.
7. بیلبرجیا:
این گیاه به نور کافی و غیرمستقیم نیاز دارد. حداکثر دمای مطلوب بیلبرجیا در تابستان 27 درجه و در زمستان 21 درجه میباشد. این گیاه در تابستان به هفتهای 2 بار و در زمستان هر دو هفته یکبار، به آبیاری نیاز دارد. این گیاه به کود نیاز ندارد. مواد غذایی موردنیاز برای رشد گیاه با تعویض خاک آن بهصورت سالانه تأمین میشود.
8. پتوس:
این گیاه به نور و رطوبت کم نیاز دارد و بهراحتی قابل تکثیر است. شاخههای آن تا 5 متر رشد می¬کنند اما با هرس کردن میتوانید آنها را در اندازه دلخواه نگهدارید. دمای موردنیاز برای رشد این گیاه 16 تا 24 درجه سانتیگراد است.آبیاری این گیاه در تابستان هر 5 روز یکبار و در زمستان هفتهای یکبار، باید انجام شود.
9. سرخس برگ شمشیری:
این گیاه قدیمی بارنگ سبز روشن به مراقبت چندانی نیاز ندارد و بسیار آسان رشد میکند. در محیطهای مرطوب عملکرد بهتری از خود نشان میدهد.
10. سرخس اسپارگاس:
این گیاه باید هرساله هرس شود و در صورت ریزش برگها باید در محیط نورگیرتری قرار گیرد. بهتر است خاک این گیاه همیشه مرطوب باشد و از آبیاری زیاد آن نیز باید خودداری شود.
استفاده از دیوار سبز در فضای خانه علاوه بر تولید اکسیژن و ایجاد هوایی سالم، زیبایی خیرهکنندهای را در فضا ایجاد میکند. در ساخت گرین وال انتخاب گیاهان مناسب آن، تأثیر زیادی در زیبایی و لوکس شدن محیط میگذارد. بنابراین برای ساخت green wall ابتدا باید گیاهان مناسب دیوار سبز را بشناسیم و سپس گونههایی را که دارای شرایط یکسان نگهداری هستند، برای رسیدن به نتیجه بهتر انتخاب کنیم. عواملی چون آبوهوا، خاک، میزان نور، دما و رطوبت محیط، در انتخاب گیاهان دیوار سبز مؤثر بوده و باید موردتوجه قرار گیرند.
گیاهان خزنده
یکی از مواردی که درباره دیوار سبز باید بدانیم، آشنایی با گیاهان خزنده است. گیاهان خزنده ریشه در خاک دارند و شاخ و برگ آن ها به مرور روی دیوار بزرگ شده و رشد می کنند. این گیاهان از مواد موجود در دیوار تغذیه کرده و سرعت و میزان رشد متفاوتی دارند، برای مثال گیاه خزنده پاپیتال تنها تا حدود 30 سانتی متر رشد خواهد داشت درحالیکه ارتفاع گیاه خزنده پیچ ساعتی به 8 متر نیز می رسد. بعضی از آن ها مانند پیچ امین الدوله علاوه بر زیبایی بسیار خوشبو هستند. این گیاهان علاوه بر زیبا کردن و طراوت بخشیدن به فضای منزل هوای محیط را نیز تا حد زیادی تصفیه می کنند.
سریع ترین گیاهان رونده
یکی دیگر از نکاتی که بهتر است راجع به دیوار سبز بدانید، سریع ترین گیاهان رونده، شناخت ویژگی های آن ها و سرعت رشدشان است. پیچ امین الدوله یا گل یاس یکی از سریع ترین گیاهان رونده در دیوار سبز است که با سرعت بسیار زیادی می تواند تا ارتفاع 10 متر رشد کند. پیچک نیلوفر از دیگر سریع ترین گیاهان رونده است که بلندی شاخه های آن به 4 متر هم می رسد. این گونه از گیاهان بالا رونده گل های معتبر و خوشبویی نیز دارد که علاوه بر زیبایی از عطر دل انگیز آن ها نیز می توانید لذت ببرید. گل ساعتی نیز در شمار گیاهان رونده سریع در دیوار سبز به شمار می رود که می تواند تا 9 متر نیز رشد کند. پیچ ساعتی گیاهی همیشه سبز است و گل های زیبا و خوشبویی به رنگ های سفید، بنفش، ارغوانی و آبی دارد.
گیاهان سایه دوست
سایه دوست به گیاهانی گفته می شود که برای رشد نیاز به آفتاب کمی دارند و در سایه رشد می کنند. گیاهان سایه دوست بیشتر گیاهان باغچه ای و گیاهان رونده را شامل می شود و به دو دسته گیاهان سایه دوست آپارتمانی و گیاهان سایه دوست فضای باز تقسیم می شود. از جمله گیاهان رونده سایه دوست که در فضای باز رشد می کنند می توان به پیچ ساعتی، بزرگ عبایی، سنجد زینتی، ماهونیا، یاس شیروانی، کاملیا، شمشاد توپی، سرخس و ده ها مورد دیگر اشاره کرد. هرکدام از گیاهان رونده سایه دوست در شرایط آب و هوایی متفاوت رشد کرده و سرعت رشد متفاوتی نیز دارند. از گیاهان سایه دوست آپارتمانی مانند سانسوریا، پاپیتال، سرخس، دیفن و کالاتیا هم می توانید در محیط کار یا منزل خود استفاده کنید و زیبایی و طراوت را به خودتان و اطرافیانتان هدیه دهید.
گیاهان پوششی
از دیگر نکاتی که برای شناخت بهتر دیوار سبز باید با آن آشنا شوید، گیاهان پوششی است. گیاهان پوششی نیز از خانواده گیاهان رونده به شمار می روند که علاوه بر رشد عمودی شاخ و برگ های آن ها به شکل افقی نیز رشد سریعی داشته به طوری که می توانند تمام فضای دیوار سبز را بپوشانند، از همین رو به آن ها گیاهان پوششی گفته می شود. سنجد تلخ از جمله گیاهان پوششی در دیوار سبز است که برگ هایی ریز اما بسیار زیاد و متراکم دارد. سنجد تلخ گیاهی همیشه سبز است که تا سه متر می تواند رشد کند و کل دیوار سبز را بپوشاند. از دیگر گیاهان پوششی می توان به برگ نو اشاره کرد که در باغ های بزرگ علاوه بر زیبایی برای ایجاد فضاهای جدا از هم مورد استفاده قرار می گیرد. این نوع گیاه پوششی شکل درختچه ای بوته ای دارد که ارتفاعش به 5 متر نیز می رسد. برگ های این گیاه بسیار متراکم بوده و مانند یک دیوار می تواند جلوی دید شما را بگیرد.
گیاهان مناسب پالوداریوم
اگر در حال مطالعه اطلاعات مربوط به دیوار سبز هستید، خالی از لطف نیست که اطلاعاتی نیز راجع به پالوداریوم و گیاهان مناسب آن مطالعه کنید. پالوداریوم در واقع شامل گیاهانی می شود که یک بخش آن در آب بخش دیگر در هوا وجود دارد، بنابراین این نوع گیاهان مراقبت کم تری مانند سیستم کربن دی اکسید، فیلتراسیون قوی و کود مایع نیاز دارند. برای طراحی یک پالوداریوم زیبا می توانید در محیط آبی آن چند ماهی کوچک و زیبا نیز بگذارید. مسلما از هر گیاهی برای پالوداریم نمی توانید استفاده کنید، گیاهان باتلاقی، گیاهان آبزی و مارش پلانت ها می توانند گزینه های مناسبی برای استفاده در پالوداریوم باشند. پالوداریوم ها را می توانید در ابعاد بزرگ یا کوچک برای قرار دادن در محیط های آپارتمان یا سالن های مورد استفاده قرار دهید.
گیاهان چسبنده به دیوار
هنگام بررسی دیوار سبز حتما به گیاهان چسبنده به دیوار نیز برخواهید خورد. گیاهانی که از جمله گیاهان رونده به شمار می روند و به دیوارها و سطوح مختلف می چسبند. از جمله این گیاهان می توان به فبکوس پومیلا اشاره کرد که به دیوارهای بتنی و سیمانی کاملا می چسبد و سطح آن را می پوشاند. این گیاه رشد بسیار سریعی داشته و علاوه بر جنبه تزئینی میوه خوراکی نیز دارد. بالشتک های چسبنده از دیگر گیاهان چسبنده به دیوار به شمار می روند که مانند قورباغه از بالشتک های مکنده کوچکی برای بالا رفتن از دیوار استفاده می کنند.
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
منبع : نما برگ نگار