در ابتدا لازم است بدانید روف گاردن یا باغ بام چیست ؟ که با مراجعه به مقالات پیشین اطلاعات کاملی در این مورد به دست خواهید آورد ، اگر فرض را بر این قرار دهیم که شناخت نسبتا خوبی از روف گاردن دارید ، لازم است انواع روف گاردن ها و تکنیک های اجرایی آن هارا نیز بدانید تا در صورت لزوم انتخابی حرفه ای داشته باشید . انواع روف گاردن شامل گسترده ، متمرکز ، مدولار و پرتابل است که در این مقاله به روف گاردن متمرکز یا متراکم می پردازیم .
به روفگاردن متمرکز، روفگاردن متراکم هم میگویند و در واقع لفظ روفگاردن یا باغ بام بیشتر به این سیستم روفگاردن اطلاق میشود و از زیباترین نوع بام باغها به شمار میرود.
روف گاردن متمرکز یا متراکم معمولاً همانند محوطه سازی های روی سطح زمین یا همان لند اسکیپ طراحی می شود. در این نوع روف گاردن امکان اضافه کردن مصنوعات فضای باز مانند آلاچیق و پرگولا ، نیمکت ، رواق ، مسیر های متعدد ، زمین های بازی یا حتی استخر و جکوزی به بام وجود دارد و همین امر باعث ایجاد امکانات تفریحی و تنوع و جذابیت در ساخت آن می شود.
در این سیستم روفگاردن، محدودیت کاشت و نوع گیاه وجود ندارد. پوشش گیاهی این سیستم عمیق بوده و شامل درختان، درختچهها و بوتهها و در کل بسیاری از گیاهان مناسب روف گاردن است که بعضاً قابلیت کشت روی سطح زمین را نیز دارند. در نهایت در این سیستم امکان ایجاد محیط سبز با تنوع پوشش گیاهی زیبا و رویایی را دارد. از این رو نیازمند کوددهی ، نگهداری ، آبیاری و سایر مراقبت های مرسوم فضاهای سبز بوده و به دلیل وزن سنگین تر و وجود درختان یا آبنماهای خاص ، یا باید روی بام هایی بنا شوند که ساختمان آنها ظرفیت بار بیشتری دارند و یا سازه ساختمان ، از قابلیت تقویت برای تطبیق بار اضافی برخوردار است.
عمق بستر کاشت بامهای متمرکز، از ۲۰ تا ۶۰ سانتیمتر متغیر است (بسته به نوع پوشش گیاهی) و در حالت اشباع با آب به ماکزیمم وزن خود میرسد و در حالت کلی میتوان گفت که این سیستم باری حدود ۲۹۰ تا 3۷۰ کیلوگرم بر مترمربع به وزن بام اضافه میکنند و این موضوع بر اهمیت و لزوم بررسی و محاسبات تحمل بار قبل از هر اقدام اجرایی تاکید میکند. بهترین گزینه برای این نوع بام سبز، احداث آن روی ساختمانهای جدید و درنظرگرفتن بار اضافی بام در طراحی و محاسبات سازه اولیه ساختمان است. به دلیل بار وزنی قابلتوجه این نوع بامها، طراحی روفگاردن، محاسبه میزان بار روی سازه و ویژگیهای اقلیمی از اهمیت ویژهای برخوردار است و باید در پروسه طراحی، بهدرستی وزن روی بام تقسیم شود و نکته مهم این است که روفگاردن متمرکز به نسبت پرهزینهتر از سایر سیستمها می¬باشد. برای اطمینان از آنکه ساختمان موردنظر قابلیت اجرای روفگاردن متمرکز را دارد یا خیر میتوان ضوابط احداث روفگاردن را بسته به شهر موردنظر مطالعه کرد.
در این سیستم باغ بام امکان کاشت تولیدات کشاورزی نیز میسر است و در اکثر ساختمانهای مسکونی و اداری طرفدار دارد و محیطی جذاب برای اجتماع ساکنان و کارکنان میباشد. در ضمن به دلیل وجود پوشش گیاهی متنوع و متعدد، تصفیه هوا و تولید اکسیژن، کاهش انتقال حرارت و کاهش انتقال سروصدا به طبقات زیرین از مهمترین مزایای این بام سبز به شمار میرود و برای گونههایی از پرندگان میتواند یک پناهگاه مناسب باشد.
در اجرای این سیستم باغ بام، زیرسازی بهصورت ایزولاسیون انجام میشود و شیب بندی بام موضوع بسیار مهمی است که هدایت آب و باران به سمت چاههای خروجی آب بهدرستی انجام شود. جهت پوشش بخشی از کفسازی با متریالهایی مانند چوب پلاست و ترمووود، ابتدا یک شبکه زیرسازی فلزی ایجاد میشود که باید فاصله حداقل 10 سانت از کف زمین داشته باشد تا هم اقلام تأسیساتی از زیر آن عبور کند و هم باعث گردش هوا و عدم ایجاد مانداب در کف میشود و این شبکه فلزی معمولاً اتصالی با کف اصلی ندارد و آسیبی به ایزولاسیون کف وارد نمیکند. سپس سیستمهای آبیاری مناسب با نوع گیاهان و فلاورباکسها اجرا میشود و در نهایت شبکههای فلزی ساخته شده، با متریالهایی که موردنظر کارفرماست و در طراحی دیده شده است با استانداردهای مخصوص خودشان نصب میشود. اطلاع از استاندارهای اجرایی در بخش ایجاد سازه فلزی و نصب و کاور متریالها، موضوع بسیار حائز اهمیتی میباشد که اطلاع از آنها نیازمند دانش و تجربه کافی در این عرصه است و سهلانگاری و عدم رعایت آنها باعث ایجاد خسارات فراوانی میباشد.
مقالات مرتبط :
تراس گاردن چیست ؟
روف گاردن مدولار چیست ؟
تفاوت روف گاردن و بام سبز