در ابتدا لازم است بدانید روف گاردن یا باغ بام چیست ؟ که با مراجعه به مقالات پیشین اطلاعات کاملی در این مورد به دست خواهید آورد ،اگر فرض را بر این قرار دهیم که شناخت نسبتا خوبی از روف گاردن دارید ،لازم است انواع بام باغ ها و تکنیک های اجرایی آن هارا نیز بدانید تا در صورت لزوم انتخابی حرفه ای داشته باشید .
انواع روف گاردن شامل گسترده ، متمرکز ، مدولار و پرتابل است که در این مقاله به روف گاردن گسترده می پردازیم . روف گاردن گسترده یا باغ بام گسترده یکی از انواع روف گاردن است که بعضا آن را بام سبز می نامند . البته اگر از همراهان قدیمی استودیو معاصر بوده باشید می دانید که بام سبز و باغ بام تفاوت های اساسی ای با هم دارند که در مقاله ی تفاوت بام سبز و باغ بام به آن اشاره کرده ایم .
بهصورت کلی برای روفگاردن گسترده که ساختاری طبیعتگرایانه دارد، میتوان این تعریف را بیان کرد، زمانی که روفگاردن دارای سطح سبز گستردهای باشد یعنی سطوح وسیع چمنی روی بام ایجاد شود، ما دارای یک روفگاردن گسترده هستیم.
در این سیستم روف گاردن بیشتر مساحت بام با پوشش گیاهی طراحی و اجرا می شود اما تنوع گونه های گیاهی به صورت کلی محدود است ، چرا که عمق محیط کاشت کم است ( بین 5 تا 15 سانتیمتر ) و عمق ریشه گیاهانی که در این نوع روف کاشته می شوند حدوداً بین 40 تا 100 میلیمتر است اما می توان با طراحی درست ، بوته ها و درختچه های مناسب با ریشه های کوتاه را به کار اضافه کرد . می توان از چمن هایی مانند چمن نروژی در این بام ها به حالت مسطح یا شیب دار ( با شیب بین 10 تا 30 درصد ) استفاده کرد و این کار در اکثر کشورهای اروپایی بسیار رواج دارد. به دلیل داشتن سطوح وسیع چمنی ، در طراحی این نوع روف گاردن می توان از مسیرهای پیاده روی استفاده کرد. البته مثل همیشه این نکته را می گوییم که یادتان باشد گیاهان مناسب روف گاردن را با دقت و وسواس و با مشورت متخصصان انتخاب کنید ، چرا که اگر گیاهان منتخب ، مناسب آب و هوا و موقعیت بام شما نباشند زود از بین می روند.
نکته مهم در این نوع باغ بام این است که بعد از اجرای ایزولاسیون و عایقبندی بام و زیرسازی مناسب، خروجی آب سطح بام تعبیه شده و سپس جهت کاشت چمن آماده میشود؛ بنابراین میتوان اینطور ابراز کرد که از لحاظ سیستم تأسیسات و آبیاری، هزینه کمتری نسبت به سایر انواع روفگاردن دارد.
در طراحی این نوع روفگاردن، معمولاً از مصنوعات فضای بازمانند نیمکت و آلاچیق و پرگولا و ... استفاده نمیشود و زیبایی این نوع روفگاردن به همان فضای سبز گسترده و یکنواخت و آرام است.
این نوع روفگاردن مناسب بامهایی است که ظرفیت تحمل بار پایینی را دارند و بار در سطح روفگاردن بهصورت یکنواخت و گسترده میباشد و به علت عمق کوتاه بستر کاشت، این سیستم روفگاردن سبکتر میباشد.
بار نهایی که این نوع بام میتواند تحمل کند بین 50 تا 100 کیلوگرم در هر مترمربع است، برای همین است که بیشتر از چمن، فضای سبز و بوتهها برای شکلدهی به محوطه موردنظر استفاده شود و چوب یا شن و سنگریزه و یا سنگکاری در گوشههایی از کار اجرا میشود.
نکته نهایی قابلذکر در این سیستم بام سبز، هزینه مناسب و مقرونبهصرفه در اجرا و همینطور در طراحی میباشد و هزینههای مربوط به نگهداری از بام هم طبیعتاً کمتر از انواع دیگر است و بیشتر معطوف به نگهداری از گیاهانی است که در صورت انتخاب درست، این موضوع هم میتواند تا حدی قابلکنترل باشد و به دلیل یکنواختی طرح و اجرا و محدودیت وجود المانها و امکانات جانبی، سرعت اجرای این روفگاردن تقریباً زیاد است.
مقالات مرتبط :
تراس گاردن چیست ؟
روف گاردن متمرکز چیست ؟
تفاوت روف گاردن و بام سبز