بام سبز يک بام از يک ساختمان است كه قسمتی از آن و يا تمام آن بوسيله پوشش گياهی و خاک پوشيده شده است. اصطلاح روف گاردن به پوشش های صرفا سبز با متريال گياهی و زنده اطلاق می شود چنين سقفهايی علاوه بر محاسبات سقفهای معمولی و نيازهای اوليه آن معمولا دارای لايه های مختلفی نظير يک محفظه ريشه گياهان، لايه زهكشی و سيستم هاي آبياری است.
روف گاردن یا باغ بام مدرن، نسبتا پديده هاي جديدي در صنعت ساختمان به شمار مي روند. ساختار اين بام ها از لايه هاي متعددي تشكيل شده كه به دقت بر روي بام بارگذاري مي شوند تا بستر مناسب براي رشد گياهان را فراهم آورد. روف گاردن از نظر تاريخي به دو دسته مدرن و سنتي تقسيم مي شوند. آنچه مشخص است پيشينه روف گاردن و يا بام هاي چمني تاريخي طولاني را در بر مي گيرد. به استناد متون تاريخي شايد بتوان گفت كه نخستين باغ-بام ها به باغهاي معلق بابل در 7000 هزار سال پيش از ميلاد مسيح تعلق دارد.
گرايش به داشتن بام هاي سبز مدرن و توسعه آن از كشور آلمان و دهه 1960 ميلادي آغاز شد و پس از آن در ساير كشورها گسترش يافت. پروفسور معماري منظر آلمان، هانس لوز به عنوان نظريه پرداز اين سيستم اعلام كرد كه روف گاردن نه به عنوان يك جزء لوكس و گران قيمت، بلكه بعنوان بخشي لازم و ضروري از يك ساختمان بايد به آن اضافه شود و در فرم نهايي ساختمان نقش داشته باشد. اين بام ها بخشي از يك استراتژي براي بهبود كيفيت محيط زيست شهري عمل خواهند كرد.
بام ها اگر چه جزء ضروري يك ساختمان مي باشند اما امروزه جدا از نقش اصلي آنها به عنوان محافظ ساختمان در برابر باران و برف و جلوگيري از هدر رفت گرما ، مي توانند به عنوان يك عنصر زیباشناختی در ساختمان نقش داشته باشند. در اين ميان بامهاي تخت معمولا فاقد ملاحظات زيبايي شناسانه معماري بوده و بنابراين نمي توانند در اغناي ارزش زيبايي و معماري ساختمان ايفاگر نقشي باشند ولي در مقابل، مي توانند به عنوان يك عامل عملكردي در زمينه منظرسازي و فضاي سبز تاثيرات قابل ملاحظه اي در محيط بگذارند.
درست است که بام های سبز همگی عملکرد های یکسانی دارند، اما از نظر اجرایی کاملا منحصر به فرد هستند زیرا عملکرد های تکنیکی آنها بر اساس منطقه، آب و هوا ،نوع ساختمان و طراحی کاملا متفاوت است. مزیت هایی که در پایین به بررسی آنها میپردازیم شامل همه انواع بام های سبز با همه نوع طراحی میشود.
بام سبز از تبادل انرژی بین پشت بام و ساختمان میکاهند و همین امر باعث صرفه جویی در مصرف انرژی خواهد شد. با توجه به تحقیقات به عمل آمده مشخص شده است که پوشش سطح خارجی ساختمان نسبت به عایق داخلی ان در کاهش مصرف انرژی موثر تر است.
پوشش سبز در بام ساختمان ها در کشورهای اروپایی و ایالات آمریکا رشد چشمگیری داشته که دلیل عمده اش علاوه بر مبحث زیبایی شناسی معماری به عواملی چون عایق سازی (حرارتی و رطوبتی و صوتی) طبیعی ساختمان استفاده از فضای مرده بام جهت خلق فضای دلپذیر و خلق سطوح چشم نواز پاسخگو است. تلفیق ساختار مصنوع با طبیعت و کمک به کاهش آلودگی های جوی و افزایش نسبت اکسیژن هوا و غیره می باشد. از طرفی طراحی ساختمان با بام سبز منجر به افزایش پایداری و مدیریت صحیح باران های سیل آسا و آب باران می شود. یکی از سیستم هایی که هم زیست و سازگار با فرایند اکوسیستم می باشد، بام سبز است.
تفاوت اصلی در اینجاست که بام سبز برای حفظ و توجه بیشتر به محیط زیست از امکانات و تجهیزات دوست دار محیط زیست نظیر باطری های خورشیدی، توربین های بادی، استفاده مجدد از آب مازاد و ... بهره می برد.
مقالات مرتبط :
تراس گاردن چیست ؟
روف گاردن مدولار چیست ؟
روف گاردن گسترده چیست ؟