در حال حاضر شهرها بیشازپیش بزرگ و شلوغ شدهاند. با این اوصاف، قطعاً در آیندهای نزدیک با مشکلات زیستمحیطی زیادی دستوپنجه نرم خواهیم کرد. چه بسی که امروز هم پوششهای گیاهی زیادی را بهواسطه گسترش شهرها و ساختوسازهای بیحسابوکتاب ازدستدادهایم و با کمبود فضای سبز روبهرو شدهایم.
همه این مطالب را گفتیم تا به این موضوع بپردازیم که همه ما نیاز به فضای سبزی هرچند کوچک در محیط زندگی و کار خود داریم تا غوغای زندگی شهری را بهواسطه آن فراموش کنیم.
هر کس درخور مکان و بودجهای که در اختیار دارد میتواند فضای سبزی جذاب و دوستداشتنی پدید آورد. چند گلدان دوستداشتنی در محیط خانه یا محل کار، یک گرین وال زیبا در بالکن، تراس سبز، لنداسکیپ حیاط، روف گاردن و ... همهوهمه نمونههای بزرگ و کوچکی از فضای سبز هستند.
روف گاردن یا باغ بام به طور کلی به ساخت و ایجاد فضای سبز در قالب کاشت گیاهان و سایر المان های اجرایی ، باتوجه به ضوابط شهرداری روی پشتبام خانهها گفته می شود. در طراحی روف گاردن ، معمولاً کف سازی با متریال های مختلف به صورت ترکیبی انجام می شود مثل ترکیب کامپوزیت های چوب پلاست ، ترمووود ، واش بتن ها و یا پوشش چمن مصنوعی و سنگ های قلوه ای ، غالباً انواع فلاورباکس های پرتابل یا ثابت و باغچه های دارای گیاهان مناسب اصلی ترین موضوع در ساخت روف گاردن است ، موضوع مهم بعدی ایجاد انواع سایه بان هاست یعنی ساخت آلاچیق و پرگولا و سپس ساخت نشیمن هایی با انواع چوب های فرآوری شده یا بتن یا سنگ ، و سپس در صورت تمایل می توان از المان هایی مثل آبنما ، فایرپیت ها ، باربیکیو و انواع آشپزخانه های روباز و گاهی حتی جکوزی و مینی استخرهای فایبرگلاس و یا حتی زمین های بازی برای کودکان استفاده می شود.
باغ بام ها انواع مختلفی دارند که بعداً بیشتر به آن می پردازیم و به این دلیل خوشبختانه انواع مختلف باغ بام ها در هر نوع پشت بام و در هر زیست بومی قابل اجرا می باشند. بنابراین یکی از مهمترین نکاتی که باید مدنظر داشته باشیم طراحی روف گاردن بر اساس نوع بنا ، مقاومت بام و نوع شرایط آبوهوایی که بنا در آن واقع شده ، می باشد و باید با کمک متخصصان این عرصه ابتدا نوع روف گاردن مناسب خود را پیدا کنیم و ترجیحاً کار را به دست کاردان بسپاریم و به افراد غیر متخصص که بدون دانش علمی و تجربه اجرایی کافی به کار در این حوزه می پردازند اعتماد نکنیم که با توجه به گرانی های موجود عدم توجه به این مهم می تواند منجر به ضررهای مالی گزاف و حتی گاهی متأسفانه آسیب به بنا شود. این در حالی است که متخصصان طراحی منظر و مهندسان سازه می توانند بهترین و اقتصادی ترین و اجرایی ترین راهکارها را به شما ارائه دهند. همچنین انتخاب نوع پوشش گیاهی مساله مهمی است که نباید ساده از کنار آن گذر کرد ، و بالطبع سیستم های زهکشی و بسترهای خاک هم باید به درستی انتخاب شوند تا هم گیاهان سالم تر و سرحال تری داشته باشیم و هم سیستم زهکشی به نوعی باشد که بتواند آب را ذخیره کرده و نیاز به آبیاری کاهش یابد.
از انواع روف گاردن ها می توان به روف گاردن متمرکز ، روف گاردن گسترده ، روف گاردن مدولار و روف گاردن پرتابل اشاره کرد .
روف گاردن پرتابل یکی از محبوبترین و مرسومترین روف گاردن های چند سال اخیر است که طرفداران زیادی را در میان طراحان و صاحبان فضای سبز پیدا کرده است.
روف گاردن پرتابل تفاوتهای قابلتوجهی با سایر روف گاردن ها دارد. یکی از مهمترین وجه تمایزهای این نوع روف گاردن، قابلیت جابهجایی عناصر آن است. فلاورباکسها و نیمکتها را بهراحتی جابهجا کنید و فضایی جدید را خلق کنید.یکی دیگر از مزایای این نوع روف گاردن، هزینههای نسبتاً کم آن است. شما میتوانید عناصر مختلف را اضافه یا حذف نمایید و از همین طریق هزینهها را مطابق بودجهتان تنظیم کنید.
چوب پلاستیک یا چوب پلاست با داشتن تنوع رنگ بالا میتواند در ساخت باغ بام یا روف گاردن محصولی ایدهآل با قیمتی کاملاً رقابتی با سایر محصولات باشد، لازم به یادآوری است ضد آب بودن کامپوزیتهای چوب پلاست یا همان پلی وود کمک شایانی به طراحان و سازندگان اینگونه فضاها کرده است تا با استفاده از انواع پروفیل چوب پلاست بتوانند محیطهای متنوعی را خلق کنند.
چمن مصنوعی نیز بهعنوان متریال همیشه سبز که تفاوت ظاهری بسیار کمی با چمن طبیعی دارد از آن دسته محصولاتی است که شاید بگوییم برای روف گاردن ها ساخته شدهاند، مقاوم در برابر تابش آفتاب، بارش برفوباران و ترددهای زیاد.
همچنین متریال ترمووود، به سبب مقاومت و زیبایی منحصر به فرد خود میتواند متریالی مناسب برای باغ بام شما باشد و حس لطافت چوب را برایتان به ارمغان آورد . ترمووود یا همان چوب اصلاح شده با حفظ زیبایی چوب ضمن برطرف ساختن ضعف های چوب در برابر رطوبت ، رشد قارچ و کپک و ... توانسته است تبدیل به متریالی محبوب و دوست داشتنی در حوزه فضای سبز شود .